divendres, de novembre 13, 2009

El tractament de la informació sobre violència masclista, en debat a la URV

Aquest dimarts 10 de novembre la Facultat de Jurídiques ha estat l’escenari de la jornada formativa “El tractament de la informació sobre violència masclista en els mitjans de comunicació“. Els Estudis de Comunicació i la Facultat de Lletres de la URV han col·laborat amb l’Ajuntament de Tarragona per dur a terme aquestes xerrades. Durant tot el matí, diverses personalitats relacionades amb el món de la comunicació i les dones van presentar treballs i estudis relacionats amb els casos de violència de gènere.

El debat més important va girar entorn la funció social que compleixen els mitjans de comunicació en aquesta problemàtica. En moltes ocasions, els mitjans creen valors i estereotips que produeixen repercussions en el sí de la societat. De fet, es diu que són generadors de corrents d’opinió i tenen un alt nivell d’influència en la societat. En definitiva, són els encarregats d’aportar elements d’anàlisi, reflexió i debat.

Per tant, la majoria de vegades els periodistes s’haurien de limitar a tractar aquests casos d’una manera més global. El més important és destacar quines són les causes de la violència i deixar de banda les conseqüències. En paraules de Begoña Floría, consellera delegada en matèria de Comunicació, Participació i Societat de la Informació adscrita a l’Àrea de Presidència de l'Ajuntament, els mitjans de comunicació “tenen la responsabilitat de donar exemple de com s’han de tractar aquests temes”. Afegint també que “la informació no ha de ser espectacle”. En aquest sentit, és necessària la sensibilització i formació dels professionals d’aquest àmbit.

La jornada s’emmarca dins de la campanya “Canvia les regles del joc”, organitzada per l’Àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament. Es tracta d’una campanya de prevenció orientada a sensibilitzar la població. Però el públic principal d’aquesta acció són els joves, ja que “entre els 18 i els 25 anys és el període de temps en què es pot patir més violència de gènere”; així ho assegura Cristina Pulido, membre del Grup de Dones CREA - SAFO (UB). És per això que s’està fent incís en els àmbits escolars i universitaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada